poniedziałek, 20 maja 2013

Sałatka jarzynowa - warstwowa


Wiosnę poczułam, sałatek czas nadszedł :-)

Dziś sałatka warstwowa, świetnie prezentuje się na przyjęciach





Składniki:

6 łyżek majonezu
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
150 g pory (tej białej części)
5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku konserwowego
200 g sera żółtego startego
2 łyżki natki posiekanej pietruszki
Do smaku sól, cukier


Przygotowanie: 

Przy pomocy durszlaka odsącz  seler, kukurydzę i groszek z zalewy
Por pokrój w plasterki, następnie sparz wrzątkiem, delikatnie posól i posyp cukrem
Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę
W przezroczystym naczyniu, można np.użyć naczynia żaroodpornego układamy warstwowo seler, kukurydzę, połowę majonezu, por, jajka, pozostały majonez, groszek i seler.
Posyp natką pietruszki.


Sałatka już gotowa - smacznego :-)



Można oczywiście puścić wodze fantazji i dodać inne składniki np. pokrojoną w kosteczkę szynkę, fasolkę czerwoną - jak to lubi :-)

 





2 komentarze:

Za każdy komentarz dziękuję.
Im więcej, tym bardziej chce mi się tu pisać :-)