Wiosnę poczułam, sałatek czas nadszedł :-)
Dziś sałatka warstwowa, świetnie prezentuje się na przyjęciach
Składniki:
6 łyżek majonezu
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
150 g pory (tej białej części)
5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku konserwowego
200 g sera żółtego startego
2 łyżki natki posiekanej pietruszki
Do smaku sól, cukier
Przygotowanie:
Składniki:
6 łyżek majonezu
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
150 g pory (tej białej części)
5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku konserwowego
200 g sera żółtego startego
2 łyżki natki posiekanej pietruszki
Do smaku sól, cukier
Przygotowanie:
Przy pomocy durszlaka odsącz seler, kukurydzę i groszek z zalewy
Por pokrój w plasterki, następnie sparz wrzątkiem, delikatnie posól i posyp cukrem
Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę
W przezroczystym naczyniu, można np.użyć naczynia żaroodpornego układamy warstwowo seler, kukurydzę, połowę majonezu, por, jajka, pozostały majonez, groszek i seler.
Posyp natką pietruszki.
Por pokrój w plasterki, następnie sparz wrzątkiem, delikatnie posól i posyp cukrem
Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę
W przezroczystym naczyniu, można np.użyć naczynia żaroodpornego układamy warstwowo seler, kukurydzę, połowę majonezu, por, jajka, pozostały majonez, groszek i seler.
Posyp natką pietruszki.
Sałatka już gotowa - smacznego :-)
Można oczywiście puścić wodze fantazji i dodać inne składniki np. pokrojoną w kosteczkę szynkę, fasolkę czerwoną - jak to lubi :-)
świetnie i apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńMniam, wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuń