sobota, 6 kwietnia 2013

Banan smażony w cieście

Dziś mama przyniosła z korytarza tygodniowe banany, nie będę pokazywać jakie, ale wg Wojciech Cejrowski, są one najlepsze :-)
Gdy zaglądnęłam pod skórkę, były białe. Postanowiłam coś z nimi zrobić i tak powstał pomysł na...


Banan smażony w cieście




SKŁADNIKI:
20 dag mąki pszennej
3 duże banany
olej do smażenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml wody
szczypta soli
szczypta sody



Banan smażony w cieście - PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać sodę z solą i szklanką mąki. Po czym wlać wodę i dokładnie utrzeć. W tak przygotowanej masie maczać obrane i pokrojone na kawałki owoce (uprzednio oprószone pozostałą mąką). Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju tak jak pączki, ok. 5 minut smaży się taki banan w cieście.






A oto fotorelacja, jak to smakuje :-)






4 komentarze:

Za każdy komentarz dziękuję.
Im więcej, tym bardziej chce mi się tu pisać :-)