czwartek, 14 lutego 2013

Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką

Zapiekany makaron z warzywami i chrupiącą skórką

Składniki

350 gramów Makaronu typu penne
400 g opakowanie mrożonki – Bukiet Warzyw
1 puszka Pomidorów krojone w soku pomidorowym Pudliszki
2 sztuki Twarożku śmietankowego
20 łyżek Śmietany
20 łyżek Mleka
3 sztuki Jajek
2 łyżki Natki pietruszki posiekanej
2 ząbki Czosnku
Sól, pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki)
70 gramów Żółtego sera startego

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Makaron podzielić na 2 części. Piekarnik rozgrzać do temp.190 stopni. Naczynie żaroodporne cienko wysmarować tłuszczem. Na dno formy wyłożyć pierwszą cześć makaronu, warzywa i pomidory. Następnie położyć II część makaronu. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć jajka, twarożek śmietankowy, mleko ,śmietanę, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Czosnek zmiażdżyć, dodać do masy. Sosem polać składniki zapiekanki, posypać serem.
Makaron piec około 45 minut w temp.180 stopni.






7 komentarzy:

  1. Takie penne wciąż jadałam na lunch we Wrocławiu, zamawialiśmy w pracy z pewnej pizzerii, to było w takich foremkach i były różne i wegetariańskie i z mięskiem.I jak wróciłam tu, na stare śmieci nikt nawet o tym nie słyszał, a ja wciąż usilnie próbowałam, ale ten sos mi nie wychodził... w końcu coś wyszło. To nie to samo jak tamte dania, ale już jestem bliżej niż byłam :-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie apetycznie! lubię takie dania
    Ps Obserwuję i jeśli masz ochotę zapraszam
    http://jestemkobietajestemmama.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makarony. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O mam już pomysł na obiad :) lubię takie proste dania.

    OdpowiedzUsuń
  5. taki makaron to bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz dziękuję.
Im więcej, tym bardziej chce mi się tu pisać :-)