Składniki
350 gramów Makaronu typu penne
400 g opakowanie mrożonki – Bukiet Warzyw
1 puszka Pomidorów krojone w soku pomidorowym Pudliszki
2 sztuki Twarożku śmietankowego
20 łyżek Śmietany
20 łyżek Mleka
3 sztuki Jajek
2 łyżki Natki pietruszki posiekanej
2 ząbki Czosnku
Sól, pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki)
70 gramów Żółtego sera startego
Sposób przygotowania
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Makaron podzielić na 2 części. Piekarnik rozgrzać do temp.190 stopni. Naczynie żaroodporne cienko wysmarować tłuszczem. Na dno formy wyłożyć pierwszą cześć makaronu, warzywa i pomidory. Następnie położyć II część makaronu. W osobnym naczyniu dokładnie połączyć jajka, twarożek śmietankowy, mleko ,śmietanę, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Czosnek zmiażdżyć, dodać do masy. Sosem polać składniki zapiekanki, posypać serem.
Makaron piec około 45 minut w temp.180 stopni.
Mmmniam pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie penne wciąż jadałam na lunch we Wrocławiu, zamawialiśmy w pracy z pewnej pizzerii, to było w takich foremkach i były różne i wegetariańskie i z mięskiem.I jak wróciłam tu, na stare śmieci nikt nawet o tym nie słyszał, a ja wciąż usilnie próbowałam, ale ten sos mi nie wychodził... w końcu coś wyszło. To nie to samo jak tamte dania, ale już jestem bliżej niż byłam :-))))
OdpowiedzUsuńapetycznie apetycznie! lubię takie dania
OdpowiedzUsuńPs Obserwuję i jeśli masz ochotę zapraszam
http://jestemkobietajestemmama.blogspot.com
obserwuję i ja :-)
UsuńUwielbiam makarony. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńO mam już pomysł na obiad :) lubię takie proste dania.
OdpowiedzUsuńtaki makaron to bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń