Jutro już Tłusty Czwartek, więc postanowiłam podzielić się swoim sprawdzonym przepisem na Chrust
Chrust
Składniki na 4 porcje:
4 szklanki mąki
6 żółtek
2 jaja
3 łyżki śmietany
szczypta soli
5 dag masła
½ kieliszka spirytusu
½ kg smalcu do smażenia lub oleju
Cukier puder do posypywania
Przygotowanie:
Do mąki dodać żółtka, jaja, śmietanę, sól, masło. Zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania dodać spirytus. Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Ciasto pokroić na paski o długości około 10 cm i szerokości dwóch palców. Każdy pasek przeciąć po środku wzdłuż na długości 4-5 cm i przewinąć. Tłuszcz rozgrzać w płaskim rondlu . Chrust należy smażyć na jasnozłoty kolor z obydwu stron. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony bibułą ( ja używam ręcznika papierowego) w celu odsączenia z tłuszczu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Do mąki dodać żółtka, jaja, śmietanę, sól, masło. Zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania dodać spirytus. Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Ciasto pokroić na paski o długości około 10 cm i szerokości dwóch palców. Każdy pasek przeciąć po środku wzdłuż na długości 4-5 cm i przewinąć. Tłuszcz rozgrzać w płaskim rondlu . Chrust należy smażyć na jasnozłoty kolor z obydwu stron. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony bibułą ( ja używam ręcznika papierowego) w celu odsączenia z tłuszczu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
u mnie te faworki,i nawet przepis podobny :)
OdpowiedzUsuńWidać, że nie tylko u mnie ten przepis się sprawdza... i nawet mi wychodzi :-)))
OdpowiedzUsuń