piątek, 6 marca 2015

Przepis na swojskie masełko :-)

Ostatni szukam dobrego masła... ale jakoś znaleźć go nie mogę. Postanowiłam robić je samemu. Kiedyś jak byłam mała, moja babcia na wsi robiła je w maselnicy


Potem mama w słoiku.

Więc i ja postanowiłam spróbować wersję słoikową, bo nie mam maselnicy ;-)


Co potrzebne?

Śmietanka 30% - ja kupiłam tą:


I słoik najlepiej litrowy


Wlewamy śmietanę do słoika, zakręcamy i trzepiemy :



jakieś 3 minuty, do poczucia-usłyszenia obijania się grudek:


Wylewamy wodę ( ta woda to maślanka - kto lubi może wypić 100% samo zdrowie)



i jeszcze z kilka razy potrzepać, wylać resztę wody 



i mamy swojskie, super smaczne masełko :-)







SMACZNEGO!!




4 komentarze:

  1. Też myślałam, żeby robić swoje masło, ale nie wiedziałam jak z tą śmietanką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :)
    U mnie dziś wpis- swojski twaróg:
    http://przepisownik.blogspot.com/2015/03/twarog-wasnej-produkcji.html?showComment=1425676810455#c8777585519291720410

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jestem na wsi taki twaróg jest obowiązkowy 😊 Tylko my nie podgrzewamy, zsiada sie naturalnie 😊

      Usuń

Za każdy komentarz dziękuję.
Im więcej, tym bardziej chce mi się tu pisać :-)