wtorek, 11 marca 2014

Dziś racuchy cynamonowo-jabłkowe

Ostatnio natrafiłam na bardzo prosty przepis na racuchy, więc dziś postanowiłam je zrobić :-)

Są to racuchy cynamonowo-jabłkowe. 




Składniki:
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 3 jabłka

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko, wodę i masło, wymieszać. Wsypać połączone sypkie składniki: mąkę, proszek, sól i cynamon (ja wszystko robiłam mikserem)
Dodać obrane i starte na grubych oczkach, jabłka. Można też pokroić jabłka w drobną kostkę, jak ktoś woli. Zamieszać. 


Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, do zarumienienia po obu stronach.
Ja kładłam po 1 łyżce mieszanki i rozkładałam, aby powstał cienki placuszek.





Wyszło mi z tego około 15 racuchów

Smacznego! 


Mam jeszcze przepis na racuchy z gruszkami i czekoladą... może i je kiedyś zrobię.
Ale ponieważ unikam takich smażonych rzeczy... to trochę czasu minie :-)


7 komentarzy:

  1. Ja kiedyś często jadałam, racuchy, placki ziemniaczane, naleśniki... ale teraz od oleju mnie cofa... wiec dziękuję, że dzieci takie rzeczy jadają w przedszkolu...
    Ale teraz siedzimy w domu, więc mamusia wymyśla :-) i ziółka pije

    OdpowiedzUsuń
  2. Z gruszkami i czekoladą? To dla mnie nowość. He he... jak byś mogła jakoś przepisik podesłać? :P

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz dziękuję.
Im więcej, tym bardziej chce mi się tu pisać :-)