Są to racuchy cynamonowo-jabłkowe.
Składniki:
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 50 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 3 jabłka
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko, wodę i masło, wymieszać. Wsypać połączone sypkie składniki: mąkę, proszek, sól i cynamon (ja wszystko robiłam mikserem)
Dodać obrane i starte na grubych oczkach, jabłka. Można też pokroić jabłka w drobną kostkę, jak ktoś woli. Zamieszać.
Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, do zarumienienia po obu stronach.
Ja kładłam po 1 łyżce mieszanki i rozkładałam, aby powstał cienki placuszek.
Wyszło mi z tego około 15 racuchów
Smacznego!
Smacznego!
Mam jeszcze przepis na racuchy z gruszkami i czekoladą... może i je kiedyś zrobię.
Ale ponieważ unikam takich smażonych rzeczy... to trochę czasu minie :-)
uwielbiam racuchy
OdpowiedzUsuńMniam mniam pycha
OdpowiedzUsuńJa kiedyś często jadałam, racuchy, placki ziemniaczane, naleśniki... ale teraz od oleju mnie cofa... wiec dziękuję, że dzieci takie rzeczy jadają w przedszkolu...
OdpowiedzUsuńAle teraz siedzimy w domu, więc mamusia wymyśla :-) i ziółka pije
mniam
OdpowiedzUsuńZ gruszkami i czekoladą? To dla mnie nowość. He he... jak byś mogła jakoś przepisik podesłać? :P
OdpowiedzUsuńOkej 😊 wstawi, bez moich zdjęć 😊
OdpowiedzUsuńCudnie! Już nie mogę się doczekać. :))
Usuń