Zadanie bojowe przy testowaniu tym dostałam - stworzyć jakieś ciasto, baton itp.
Hmm, wiecie nigdy nie myślałam, aby coś z nimi zrobić. Zawsze jedliśmy je na sucho lub z mlekiem.
Gdy otworzyłam wujka google z owym zapytaniem, to aż przetarłam oczy, ile przepisów jest z zastosowaniem płatków do mleka :-)
Mój wybór padł na Kajmakowy Chrupak
Po pierwsze wszystkie składniki miałam w domu, a po drugie wydawało mi się, że będzie to bardzo smaczne.
- 200 g okrągłych płatków śniadaniowych Choco Kulki Mlekołaki
- 80 g miodu
- 100 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 50 ml śmietanki 30%
- puszka masy kajmakowej (380 g)
Sposób przygotowania:
Do rondla włóż masło, miód, śmietankę i kakao.
Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i lśniąca. Zdejmij z gazu.
Do masy kakaowej wsyp 150 g płatków i mieszaj, aż masa oblepi wszystkie płatki.
Małą kwadratową foremkę o wymiarach 18 na 18 cm wyłóż przyciętym do tego rozmiaru waflem, a następnie wyłóż na wafel przygotowaną wcześniej masę.
Rozłóż równomiernie i ugnieć delikatnie łyżką.
Warstwę kakaową przykryj rozsmarowanym równomiernie na całej powierzchni kajmakiem.
Całość posyp pozostałymi płatkami i wciśnij jedelikatnie dłonią w kajmak.
Formę z ciastem wstaw do lodówki na kilka godzin.
Jak dla mnie trochę za słodkie, ale dzieci były zachwyceni. Dużo tego się nie zje, więc choć mała blaszka, ciasto mieliśmy na 3 dni :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każdy komentarz dziękuję.
Im więcej, tym bardziej chce mi się tu pisać :-)