czwartek, 8 września 2016

Wyniki testowania - Kajmakowy chrupak z Choko kulek Mlekołaki od #Lubella

 I kolejny post z Mlekołakami od Lubella:-)





Zadanie bojowe przy testowaniu tym dostałam - stworzyć jakieś ciasto, baton itp.

Hmm, wiecie nigdy nie myślałam, aby coś z nimi zrobić. Zawsze jedliśmy je na sucho lub z mlekiem. 

Gdy otworzyłam wujka google z owym zapytaniem, to aż przetarłam oczy, ile przepisów jest z zastosowaniem płatków do mleka :-)

Mój wybór padł na Kajmakowy Chrupak

Po pierwsze wszystkie składniki miałam w domu, a po drugie wydawało mi się, że będzie to bardzo smaczne.

Składniki:
  • 200 g okrągłych płatków śniadaniowych Choco Kulki Mlekołaki
  • 80 g miodu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 ml śmietanki 30%
  • puszka masy kajmakowej (380 g)


Sposób przygotowania:

Do rondla włóż masło, miód, śmietankę i kakao.
Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i lśniąca. Zdejmij z gazu.
Do masy kakaowej wsyp 150 g płatków i mieszaj, aż masa oblepi wszystkie płatki.
Małą kwadratową foremkę o wymiarach 18 na 18 cm wyłóż przyciętym do tego rozmiaru waflem, a następnie wyłóż na wafel przygotowaną wcześniej masę.
Rozłóż równomiernie i ugnieć delikatnie łyżką.
Warstwę kakaową przykryj rozsmarowanym równomiernie na całej powierzchni kajmakiem.
Całość posyp pozostałymi płatkami i wciśnij jedelikatnie dłonią w kajmak.
Formę z ciastem wstaw do lodówki na kilka godzin.












Jak dla mnie trochę za słodkie, ale dzieci były zachwyceni. Dużo tego się nie zje, więc choć mała blaszka, ciasto mieliśmy na 3 dni :-)




4 komentarze:

Za każdy komentarz z góry dziękuję.
Piszcie, bo to mobilizuje mnie do dalszej pracy :)

Im więcej komentarzy, tym większe zainteresowanie Firm - pamiętajcie :-)